Topic: [SLVD] LAN 10.04.1 BartPE Intel(R) PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F

Hello,

I'm having trouble integrating the LAN DriverPack into BartPE. I'm using PEBuilder 3.1.10a with DP LAN 10.04.1, and the NICs I tested are all Intel network adapters, including the ones in VirtualBox 3.0 (example: "PCI\VEN_8086&DEV_100F&SUBSYS_075015AD&REV_02\3&267A616A&0&88: Intel(R) PRO/1000 MT Network Connection")

My method of integration is as described here : http://users.telenet.be/jtdoom/basetute … lpFile.htm

PEBuilder works fine, without any errors or warnings, and I can see the various .INF and .SYS files from the DriverPack integrated into the CD ISO image.

My pebuilder/drivers/NET and pebuilder/drivers/SCSIAdapter folders are empty.

However when I boot, network adapters are not detected.

Last edited by jcharaoui (2010-05-06 10:21:39)

Re: [SLVD] LAN 10.04.1 BartPE Intel(R) PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F

Thanks for the excellent details in your post it really helps to fix issues.

I stickied this and updated your title to [BUG]

DP BartPE Tutorial   DP_BASE Tutorial   HWID's Tool     Read BEFORE you post    UserBars!
http://driverpacks.net/userbar/admin-1.png
The DriverPacks, the DP_Base program, and Support Forum are FREE!.

Re: [SLVD] LAN 10.04.1 BartPE Intel(R) PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F

Reading other pages on the web about integrating Intel network drivers, it seems some extra files should be included. For example, PROUnstl.exe, e1000325.din, e1000msg.dll and e1000325.dll. I'm not sure what they do or which would be required exactly, though. They are in DriverPack LAN in the folder D/L/I1, but not in the BartPE LAN plugin nor on the CD.

An example of this is here : http://www.911cd.net/forums//index.php?showtopic=1669

Just prior to submitting, I tested copying those 4 files to plugins/DriverPacks.net/LAN/wnt5 and adding the following to LAN.inf :

wnt5\E1000325.CAT=2,,1
wnt5\E1000325.DIN=2,,1
wnt5\E1000MSG.DLL=2,,1
wnt5\PROUNSTL.EXE=2,,1

Now BartPE detects the VirtualBox Intel NIC correctly!

Re: [SLVD] LAN 10.04.1 BartPE Intel(R) PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F

I got the some 100mbit varieties working the same way, by copying some files and editing LAN.inf :

wnt5\E100B325.CAT=2,,1
wnt5\E100B325.DIN=2,,1
wnt5\E100BMSG.DLL=2,,1

So what this problem seems to be is a case of missing files.

DriverPacks BASE should detect these (and others, most likely) as required when creating the LAN BartPE plugin.

Re: [SLVD] LAN 10.04.1 BartPE Intel(R) PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F

Well BASE is not able to detect shortcomings in applications or in drivers wink

That is what we need user feedback for smile

I will figure out how to implement an "exception" for this driver. - Since this is not neccessary for ANY other driver I will have to probably have to write some code into BASE and crete a new exception type in the packs INI file... IDK yet

At least you have done the hardest parts You found the BUG and have provided the fix. It's all down hill from there!

Thanks for all the good feedback it makes DriverPacks better for everone!

PS For right now you have posted the workaround for all to use! Well done!

DP BartPE Tutorial   DP_BASE Tutorial   HWID's Tool     Read BEFORE you post    UserBars!
http://driverpacks.net/userbar/admin-1.png
The DriverPacks, the DP_Base program, and Support Forum are FREE!.

Re: [SLVD] LAN 10.04.1 BartPE Intel(R) PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F

I am having an issue with the Dell E-Series E6400 / E6410 - Intel 82567LM Gigabit Network Connection Ethernet Adapter not working -- PCI\VEN_8086&DEV_10F5&SUBSYS_02331028&REV_03\3&61AAA01&0&C8

This issue I am having appears to be related, but in

      DP_LAN_wnt5_x86-32_10051\D\L\I

...there are several .din files....the filess causing me issues appear to be from the missing entries (and missing in the "DriverPacks.net\LAN\wnt5" though they are in the driver pack) -- *edit below is a patch*:

plugin\DriverPacks.net\LAN\LAN.inf -- Add the following after line [SourceDisksFiles], but before line [SourceDisksFiles.3790]

wnt5\PROUnstl.EXE=2,,1
wnt5\E1Y5132.DIN=2,,1
wnt5\e1e5132.din=2,,1
wnt5\e1k5132.din=2,,1
wnt5\e1q5132.din=2,,1
wnt5\e1r5132.din=2,,1
wnt5\e100b325.din=2,,1
wnt5\e100bnt5.din=2,,1
wnt5\e1000nt5.din=2,,1
wnt5\e1000325.din=2,,1
wnt5\fei5132.din=2,,1
wnt5\ixe5132.din=2,,1
wnt5\ixgb325.din=2,,1
wnt5\ixgb3251.din=2,,1
wnt5\ixn5132.din=2,,1

Decompress

<bart pe builder>\plugin\DriverPacks.net\BASE\DriverPacks

Copy the listed files above to...

<bart pe builder>\plugin\DriverPacks.net\LAN\wnt5

Although when I attempted to look for the drivers that I see are working in a windows environment they all show with the latest time stamps (i checked the check-sums too) when comparing them:

c:\windows\system32\Drivers\
c:\windows\system32\e100msg.dll
c:\windows\system32\e1y5132.din
c:\windows\system32\NicCo2.dll
c:\windows\system32\NicInstY.dll

They all correspond to the ones in DP_LAN_wnt5_x86-32_10051\D\L\I...

However when I slipstream to a BartPE the network card drivers fail to load.

Edit: Sorry, I missed the reply that noted *.din files were missing from the inf

A possible work around is to include .exe and .din files globally to the folder for the plugin part of it smile

<bart pe builder>\plugin\DriverPacks.net\LAN\wnt5

Last edited by S33K3R (2010-07-24 09:04:11)

Re: [SLVD] LAN 10.04.1 BartPE Intel(R) PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F

So let me get this straight. 
1. The actual FILES are not copied to the \LAN\wnt5\ folder
2. The files are not LISTED in the \LAN\LAN.inf

I can confirm this bug exists even with the 1007r3 pack and the current DriverPacks BASE.
When DriverPacks BASE creates the PE plugin folders, the following files are excluded (.din, .exe, .cat, maybe others)
This is a bug, and doesn't just affect Intel.  It's how DriverPacks BASE handles the file types during PE plugin creation.

Re: [SLVD] LAN 10.04.1 BartPE Intel(R) PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F

hmmm... It's not really a "bug".  It is an exception...

All other drivers work just fine without their supporting files in BartPE. In most all cases (99%) only the .INF and the .SYS file are required for BartPE.  I don't see any reason to bloat the PE footprint past the 700k CD limit without a valid reason. I am absolutely not going to globaly include all files for all drivers, that would make the final BartPE disc well over 3 gig. hmm

If certain drivers need support files included then we need to simply/only include those specific files for those specific drivers... So far we are only talking about certain Intel LAN drivers. I am also not convinced at this time that the EXE file is required. It is likely that the .DIN files alone are the issue. Anyone care to test that theory?

mr_s - I think all files are excluded except INF, DLL and SYS

DP BartPE Tutorial   DP_BASE Tutorial   HWID's Tool     Read BEFORE you post    UserBars!
http://driverpacks.net/userbar/admin-1.png
The DriverPacks, the DP_Base program, and Support Forum are FREE!.

Re: [SLVD] LAN 10.04.1 BartPE Intel(R) PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F

I knew about the .cat files being unnecessary for PE.  But I don't have compatible hardware to test this on and my UBCD4win disc works perfectly on hardware I do have.
They've already confirmed that adding the .din files to the folder and listing them in the .inf works.  The .din files are about 4kb each, certainly not bloated. 
The .exe mentioned is only an uninstaller.  Maybe it is needed, maybe not.  If the .inf is only looking for a file to register during install, maybe a dummy empty .txt file renamed to .exe would suffice.
But only the OP and S33K3r can confirm for us.

Re: [SLVD] LAN 10.04.1 BartPE Intel(R) PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F

It would be VERY easy to include .din files as part of the plugins... I would like to not include exe files. (or any other files that are not needed)

DP BartPE Tutorial   DP_BASE Tutorial   HWID's Tool     Read BEFORE you post    UserBars!
http://driverpacks.net/userbar/admin-1.png
The DriverPacks, the DP_Base program, and Support Forum are FREE!.

Re: [SLVD] LAN 10.04.1 BartPE Intel(R) PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F

VMware PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F:

e1000325.inf

[winxp.UninstallProg.CopyFiles]
e1000325.din,,,2

e1000325.din is used at uninstall. PROUNSTL.EXE is used at uninstall too.
Both files are not required to access hardware.

What happens:

[E1000.ndi.NTx86.5.1]
CopyFiles       = winxp.CopyFiles, winxp.UninstallProg.CopyFiles

PNP tries to copy files and fails at PE.
PNP seems to compare existing files. If a file is missing, driver is not installed.
Network card is missing.

A work arround seems to be: include all files, even non required one.

911cd work arround: copy basic required files and comment CopyFiles lines.

InfCacheBuild was developed to create Infcache.1 and to adjust *.inf files http://oss.netfarm.it/winpe/

[E1000.ndi.NTx86.5.1]
;CpyFiles       = winxp.CopyFiles, winxp.UninstallProg.CopyFiles

PE PNP dosn't copy files anymore, use existing files.
Network driver is loaded. Network card does work.

Current DriverPacks BASE does add necessary files to get a working NIC card.
*.sys and *.dll files are sufficient.

Some possibilities:
Adjust DriverPacks BASE to include uninstall files. That's a waste of space at boot media.
Or adjust *.inf files:
a new, adjustable DriverPacks BASE part to edit *.inf files. (CopyFiles is a example, there are more entries)
Or use InfCacheBuild: ask the end user to use InfCacheBuild.

UBCD4Win build script does use InfCacheBuild.

And remember: most NIC drivers does work at original *.inf files.

Last edited by cdob (2010-07-28 09:51:02)

Re: [SLVD] LAN 10.04.1 BartPE Intel(R) PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F

Thanks cdob for your work on this. I tested running InfCacheBuild just before making the BartPE ISO and the Intel NIC drivers work fine without any modifications to LAN.inf! So now that we know what's problematic (*.inf contents, and not really missing files), the question is how can an elegant solution be integrated in DriverPacks...

Last edited by jcharaoui (2010-08-10 04:50:26)

Re: [SLVD] LAN 10.04.1 BartPE Intel(R) PRO/1000 MT PCI\VEN_8086&DEV_100F

well we will simply recomend InfCacheBuild... (and we always recomend UBCD4Win)

This is not (directly) a DriverPacks issue...

Thanks CDOB... as always, you have taught me something. Dont ever stop teaching me PE, You're the best

DP BartPE Tutorial   DP_BASE Tutorial   HWID's Tool     Read BEFORE you post    UserBars!
http://driverpacks.net/userbar/admin-1.png
The DriverPacks, the DP_Base program, and Support Forum are FREE!.